Sezon turystyczny w bieszczadzkiej “Leśnej Chyży” w pełni. Pełną parą idzie również praca pszczół w naszej pasiece. Okres kwitnięcia lipy to dobry czas na wytwarzanie doskonałego leczniczo miodu lipowego. Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożóttej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na białożóte do złocistożółtego. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. W smaku jest on dość ostry, często lekko gorzkawy. Miód lipowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ze względu na różnorodność zawartych w nim składników znajduje szerokie zastosowanie zarówno w odżywianiu, jak i w lecznictwie.
Gospodarz
Witam na swoim blogu, jako zapalony pszczelarz, chcę dzielić się wiedzą z tego tematu, jako właściciel gospodarstwa agroturystycznego, będę zachęcał do wypoczynku w Bieszczadach
Kategorie
- Bieszczady (14)
- Dla narciarzy (1)
- Fauna Bieszczadów (3)
- Księga Gości (1)
- Ogólna (5)
- Pszczelarstwo (3)